Το LOFAR ανακαλύπτει το μεγαλύτερο άτομο άνθρακα έξω από το γαλαξία μας

» Posted by on 1, Nov, 2014

Το LOFAR ανακαλύπτει το μεγαλύτερο άτομο άνθρακα έξω από το γαλαξία μαςΜια διεθνής ομάδα αστρονόμων υπό την καθοδήγηση της Leah Morabito του αστεροσκοπείου Leiden στην Ολλανδία, ανακάλυψε για 1η φορά τα μεγαλύτερα άτομα άνθρακα έξω από τον γαλαξία μας με το ραδιοτηλεσκόπιο LOFAR. Στο μέλλον οι αστρονόμοι θα είναι σε θέση να μετρήσουν πόσο κρύο και πυκνό είναι το αέριο γύρω από αυτά τα άτομα το οποίο επηρεάζει τη δημιουργία των αστέρων και την εξέλιξη ενός γαλαξία.

Τα άτομα άνθρακα είναι περίπου μισό εκατομμύριο φορές μικρότερα από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας αλλά μπορούν να γίνουν δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερα μέσα σε κρύο και αραιό αέριο. Το εξωτερικό ηλεκτρόνιο σε αυτή την περίπτωση βρίσκεται σε τροχιά από τον πυρήνα σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση απ’ ό,τι συνήθως,” λέει η Morabito. Το εξωτερικό αυτό ηλεκτρόνιο μπορεί να “απαχθεί” από ένα άλλο άτομο που του λείπει ένα ηλεκτρόνιο. Μια φασματική γραμμή θα είναι τότε ορατή στο ορατό φάσμα. Όλες οι φασματικές γραμμές αποτελούν το χημικό “αποτύπωμα” ενός ατόμου όπως ο άνθρακας.

Οι αστρονόμοι πρόβλεψαν το 1970 ότι η φασματική γραμμή του άνθρακα θα ήταν ανιχνεύσιμη έξω από τον γαλαξία μας. Η 1η παρατήρηση πήρε 40 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η γραμμή αυτή είναι δύσκολο να ανιχνευτεί επειδή είναι πολύ αμυδρή όταν το αέριο που περιβάλλει τα άτομα είναι πολύ ζεστό ή πυκνό. Το κρύο και αραιό αέριο είναι παρόν σε γαλαξίες στους οποίους δημιουργούνται αστέρια με μεγαλύτερο ρυθμό. Γι’ αυτό το λόγο, η φασματική γραμμή του άνθρακα είναι ευκολότερο ν’ ανιχνευτεί σε γαλαξίες τέτοιου τύπου.

Τα περισσότερα ραδιοτηλεσκόπια παρατηρούν σε συχνότητες στις οποίες η φασματική γραμμή του άνθρακα δε μπορεί να ανιχνευτεί. Άλλα τηλεσκόπια δεν είναι αρκετά ευαίσθητα για ν’ ανιχνεύσουν τις γραμμές σε χαμηλές συχνότητες. Το ραδιοτηλεσκόπιο LOFAR όμως που εκτείνεται στην βορειοανατολική Ολλανδία είναι τέλειο για τέτοιου είδους παρατηρήσεις λόγω του φάσματος συχνοτήτων και της ευαισθησίας του. “Το LOFAR είναι ένα μοναδικό τηλεσκόπιο. Αυτό το τηλεσκόπιο μας ανοίγει νέους ορίζοντες στο σύμπαν,” λέει ο Raymond Oonk από το αστεροσκοπείο Leiden και Astron.

Τα άτομα άνθρακα βρίσκονται στην καρδιά του γαλαξία Μ82, όπου τα αστέρια γεννιούνται με 10 φορές γρηγορότερο ρυθμό  απ’ ό,τι στο δικό μας γαλαξία.  Το κρύο και αραιό αέριο σ’ αυτήν την περιοχή επηρεάζει πολύ τη δημιουργία αστεριών και την εξέλιξη του M82. “Από τότε που ανακαλύφθηκε η φασματική γραμμή του υδρογόνου 21-cm από Ολλανδούς, Αμερικανούς και Αυστραλούς αστρονόμους, ψάχνουμε έναν τρόπο για να καθορίσουμε επιπρόσθετες ιδιότητες του κρύου αερίου όπως η θερμοκρασία του καθώς και η πυκνότητά του. Είναι φανταστικό το ότι τώρα έχουμε ανακαλύψει έναν τρόπο εξαιτίας αυτής της φασματικής γραμμής. Τώρα μπορούμε να μαζέψουμε περισσότερες και καλύτερες παρατηρήσεις και να τις συγκρίνουμε με τις προβλέψεις των θεωρητικών μοντέλων,” λέει ο Huub Röttgering από το αστεροσκοπείο Leiden.

ΠΗΓΗ: astronomy.com

Download mp3