Ανακαλύφθηκε γαλαξίας σε πρώιμο στάδιο δημιουργίας

» Posted by on 1, Sep, 2014

Οι αστρονόμοι πήραν για πρώτη φορά μια γεύση από τα πρώτα στάδια της μαζικής δημιουργίας γαλαξία. Το “εργοτάξιο” της δημιουργίας, που ονομάστηκε “Sparky” είναι ένα πυκνός γαλαξιακός πυρήνας ο οποίος κατακλύζεται από το φως εκατομμυρίων νεογέννητων άστρων που σχηματίζονται με ξέφρενο ρυθμό.

Η ανακάλυψη έγινε μέσω συνδυασμένων παρατηρήσεων από τα τηλεσκόπια Hubble και Spitzer, το παρατηρητήριο W.M. Keck στην Mauna Kea, Χαβάη και το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Herschel.

Επειδή ο συγκεκριμένος γαλαξιακός πυρήνας είναι τόσο μακριά, το φως του γαλαξία που δημιουργείται που παρατηρούμε από τη Γη στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε 11 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, δηλαδή μόνο 3 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη μεγάλη έκρηξη.

Είναι ένα πολύ ακραίο περιβάλλον, λέει η Erica Nelson από το πανεπιστήμιο Yale που βρίσκεται στο New Haven, Connecticut. Μοιάζει σαν ένα μεσαιωνικό καζάνι σφυρηλάτησης αστέρων. Αν ζούσαμε εκεί, ο νυχτερινός ουρανός θα ήταν πολύ φωτεινός από νεαρά άστρα και θα υπήρχε πολλή σκόνη, αέρια και απομεινάρια από αστέρια που εκρήγνυνται. Αν μπορούσαμε αυτό πραγματικά να το δούμε, θα ήταν συναρπαστικό.

“Νομίζω ότι η ανακάλυψή μας λύνει το ζήτημα του κατά πόσο αυτός ο τρόπος οικοδόμησης γαλαξιών πραγματικά συμβαίνει ή όχι”, δήλωσε ο Pieter van Dokkum του Πανεπιστημίου Yale. “Το ερώτημα τώρα είναι: Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό; Υποψιαζόμαστε ότι υπάρχουν κι άλλοι γαλαξίες σαν κι αυτόν που είναι ακόμη πιο αμυδροί κοντά στα υπέρυθρα μήκη κύματος.”

ΠΗΓΗ: astronomy.com

Download mp3