ΤΑΙΝΙΕΣ ΘΟΛΟΥ

Oι ταινίες θόλου φτιάχνονται ειδικά για πλανητάρια και προσφέρουν μία μοναδική οπτικοακουστική διδακτική εμπειρία. Προβάλλονται σε όλο τον κόσμο και κυρίαρχο χαρακτηριστικό τους είναι η προβολή σε ημισφαιρική οθόνη 360 μοιρών, με αποτέλεσμα οι θεατές να περιβάλλονται πλήρως από την ταινία δημιουργώντας μία εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη κινηματογραφική εμπειρία !

Οι ταινίες αυτές δείχνουν τις συναρπαστικές ανακαλύψεις στην εξερεύνηση του διαστήματος, συμβάλλουν στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας, ανοίγουν τους ορίζοντες των θεατών, εμπνέουν και εκπαιδεύουν για όσα μας περιβάλλουν για την ίδια τη Γη και τη θέση μας στο σύμπαν.

Οι ταινίες που έχουμε επιλέξει είναι υψηλής ποιότητας, καταξιωμένες και παίζονται σε πλανητάρια σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι διδακτικές, ψυχαγωγικές και ειδικά διαμορφωμένες για τις ηλικίες για τις οποίες προορίζονται.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ MAΣ

Ο Κάπτεν Σνούπυ και το διαστημικό ταξίδι

(Διάρκεια 34 λεπτά – Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 4+)

Ο Κάπτεν Σνούπυ μοιάζει με σκύλο από άλλο πλανήτη και μαζί με τον λοχία Τουκ, ένα τουκάν από την κεντρική Αμερική και την Αργώ, το σούπερ έξυπνο διαστημόπλοιο, κάνουν ένα φανταστικό ταξίδι στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Θα φτάσουν κοντά στον Ήλιο, θα προσγειωθούν στη Σελήνη, θα περάσουν ανάμεσα από τα δαχτυλίδια του Κρόνου και οι περιπέτειες δε σταματούν εδώ. Θα επιβιώσουν από το τρελό αυτό ταξίδι;

Η ταινία είναι σχεδιασμένη και επιμελημένη ειδικά για ηλικίες 4-8 ετών από ομάδα εκπαιδευτικών α’ βάθμιας εκπαίδευσης. Είναι εκπαιδευτικού και διδακτικού χαρακτήρα καθώς τα παιδιά μαθαίνουν τους πλανήτες και τα κυριότερα χαρακτηριστικά του ηλιακού μας συστήματος με τον πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο. Επίσης είναι διαδραστικού χαρακτήρα καθώς ζητείται από τα παιδιά να κάνουν διάφορες ενέργειες για να σώσουν την αποστολή του Κάπτεν Σνούπυ.

Κατάλληλη και για ενήλικες.

Παραγωγή: Planetarium Laupheim

Μεταγλώττιση Ελληνικής έκδοσης: Πλανητάριο Κρήτης

Διατίθεται σε 2 γλώσσες: Ελληνικά, German

Μακρινοί πλανήτες - Υπάρχουν εξωγήινοι;

(Διάρκεια 52 ή 36 λεπτά – Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 8+)

Η ταινία “Μακρινοί πλανήτες – Υπάρχουν εξωγήινοι;” είναι μια ταινία θόλου που παρουσιάζει τις συναρπαστικές ανακαλύψεις εξωπλανητών και την πιθανότητα ανεύρεσης εξωγήινης ζωής στο σύμπαν.

Η ταινία ξεκινά με βασική ουρανογραφία όπου εξερευνούμε τον ουρανό, τί ακριβώς είναι τ’ αστέρια που βλέπουμε εκεί έξω και πώς αυτά σχηματίζουν τους αστερισμούς. Μελετάμε τους βασικότερους ηρωικούς μύθους της ελληνικής μυθολογίας με τις εποχές εμφάνισης του κάθε αστερισμού.

Στη συνέχεια, η ταινία ταξιδεύει το θεατή στο χώρο και το χρόνο διαμέσου της αρχής εμφάνισης της ζωής στον πλανήτη μας. Μελετάμε την αναγκαιότητα των συστατικών που είναι απαραίτητα για την εμφάνιση και την ανάπτυξη της ζωής. Ταξιδεύουμε σε μακρινά ηλιακά συστήματα με νεοανακαλυφθέντες εξωπλανήτες και εξερευνούμε πώς μπορεί να είναι η πιθανή εξωγήινη ζωή εκεί.

Μία συγκλονιστική ταινία κατάλληλη για παιδιά από 8 ετών έως και ενήλικες ικανή να μαγέψει και να ταξιδέψει το θεατή στα βάθη του διαστήματος.

Μεταγλώττιση Ελληνικής έκδοσης: Πλανητάριο Κρήτης

Διατίθεται σε 5 γλώσσες: Ελληνικά, English, German, French, Russian

Από τη Γη στο σύμπαν

(Διάρκεια 32 λεπτά – Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)

Η παράσταση είναι ένα μοναδικό ταξίδι στο Σύμπαν. Μετά από μια σύντομη αναφορά στην Αστρονομία των Αρχαίων, μας ταξιδεύει στο Ηλιακό μας σύστημα, στα άστρα, τον Γαλαξία μας, στο Σύμπαν, όπως αυτά περιγράφονται από την σύγχρονη επιστήμη. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί κυρίως πραγματικές εικόνες, από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου.

Το ταξίδι αυτό παρέχει στον θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα του αστρονομικού Σύμπαντος, με τρόπο απλό, εντυπωσιακό και αφηγηματικό. Δεν είναι τυχαίο που συμμετείχε σε πάνω από είκοσι φεστιβάλ ταινιών θόλου, προβάλλεται σε περισσότερα από 700 πλανητάρια σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 24 γλώσσες.

Παραγωγή: Theofanis Matsopoulos & European Southern Observatory (ESO)

Διατίθεται σε 18 γλώσσες: Ελληνικά, English, German, Czech, Spanish (Castilian), French, Italian, Swedish, Russian, Japanese, Turkish, Chinese, Polish, Slovak, Bulgarian, Korean, Romanian, Vietnamese

2 μικρά κομμάτια γυαλί

(Διάρκεια 23 λεπτά – Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 9+)

Η ταινία ξεκινά με δύο μαθητές καθώς συζητούν με μία αστρονόμο σε μία αστροβραδιά παρατήρησης με τηλεσκόπια. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι μαθητές μαθαίνουν την ιστορία του τηλεσκοπίου, από τις τροποποιήσεις του Γαλιλαίου σε ένα μονοκιάλι – χρησιμοποιώντας δύο μικρά κομμάτια γυαλί – μέχρι την τοποθέτηση σε τροχιά του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χάμπλ, αλλά και τα μελλοντικά γιγάντια τηλεσκόπια.

Η ταινία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, δείχνοντας τις θαυμαστές ανακαλύψεις των αστρονόμων τα τελευταία 400 χρόνια.

Παραγωγή: Imiloa Astronomy Center of Hawai’i / Interstellar Studios / Carnegie Science Center

Μεταγλώττιση Ελληνικής έκδοσης: Πλανητάριο Κρήτης

Διατίθεται σε 7 γλώσσες: Ελληνικά, English, German, Spanish (Castilian), French, Italian, Russian

Επιστροφή στη Σελήνη για πάντα

(Διάρκεια 25 λεπτά – Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)

Η παράσταση ξεκινά με την πρώτη εποχή της διαστημικής εξερεύνησης και τις ιστορικές αποστολές “Απόλλων” στις δεκαετίες 1960 και 1970. Βλέπουμε τι μας έμαθε η εποχή των σεληνιακών οχημάτων και διαστημόπλοιων για την προέλευση της Σελήνης, τη σύνθεση, τη δομή και την προσβασιμότητα των πρώτων υλών στην επιφάνειά της.

Σήμερα, 40 και πλέον χρόνια μετά την ολοκλήρωση των διαστημικών αποστολών Apollo, το πνεύμα της εξερεύνησης που καθοδήγησε εκείνες τις πρώτες προσπάθειες των δύο υπερδυνάμεων της εποχής αναβιώνει με έναν διαφορετικό τρόπο, αφού τώρα οι νέοι πιονέροι του Διαστήματος δεν είναι χώρες ή κρατικοί φορείς έρευνας, αλλά οι ίδιοι οι πολίτες του κόσμου!

Η ψηφιακή παράσταση «Επιστροφή στη Σελήνη για πάντα» εξιστορεί τις προσπάθειες ομάδων απ’ όλο τον κόσμο για την προσεδάφιση ενός ρομποτικού οχήματος στην Σελήνη, με κίνητρο το μεγάλο χρηματικό έπαθλο, που θέσπισε η Google, μέσω του διεθνούς διαγωνισμού GoogleLunarXPrize.

Νικήτρια θα είναι εκείνη η ομάδα που θα καταφέρει να αποστείλει και να προσσεληνώσει με ασφάλεια ένα ρομποτικό όχημα στην επιφάνεια της Σελήνης, το οποίο θα πρέπει να διασχίσει απόσταση 500 μέτρων, συλλέγοντας βίντεο, εικόνες και άλλα ψηφιακά δεδομένα, που θα πρέπει να αποστείλει με επιτυχία πίσω στη Γη.

Η παράσταση αυτή, παρουσιάζει αρχικά την περίοδο της εξερεύνησης της Σελήνης, που ακολούθησε στην επιτυχή αποστολή του Apollo 11, εστιάζοντας στις επιστημονικές γνώσεις που αποκομίσαμε για τον φυσικό μας δορυφόρο, όσον αφορά στην προέλευση, στην σύνθεση, στην δομή και στην πρόσβαση σε πρώτες ύλες στην επιφάνειά του.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται ο διεθνής διαγωνισμός GoogleLunarXPRIZE, οι ομάδες που συμμετέχουν σ’ αυτόν, καθώς και οι ειδικότερες επιλογές της καθεμίας απ’ αυτές, όσον αφορά στο σύστημα εκτόξευσης, στον σχεδιασμό της ρομποτικής διαστημοσυσκευής και στον καινοτόμο τεχνολογικό εξοπλισμό της για την υλοποίηση του μεγάλου στόχου.

Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του Διαστήματος, που ίσως και να οδηγήσει στην μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στην Σελήνη. Με μια τέτοια ακριβώς πιθανή εκδοχή, που θα αποτυπώνει το μέλλον του ανθρώπου στο Διάστημα μέσα από την κατασκευή μόνιμων βάσεων στην Σελήνη, η παράσταση ολοκληρώνεται με τρόπο θεαματικό.

Παραγωγή: NSC Creative

Διατίθεται σε 10 γλώσσες: Ελληνικά, English, German, Spanish (Castilian), French, Italian, Russian, Norwegian, Japanese, Czech

Ήλιος - το ζωντανό μας άστρο

(Διάρκεια 25 λεπτά – Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)

Ο Ήλιος λάμπει στον κόσμο μας εδώ και τεσσεράμισι δισεκατομμύριο χρόνια. Το φως του που ζεσταίνει το σώμα μας, έκανε το ίδιο σε κάθε πλάσμα που έζησε ποτέ στην επιφάνεια του πλανήτη μας. Είναι η πηγή ενέργειας που κινεί την ατμόσφαιρα και τον καιρό, συντηρεί τη ζωή που σέρνεται κολυμπά ή πετά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όλες οι μορφές ζωής στη Γη εξαρτώνται από το πιο κοντινό μας αστέρι, τον Ήλιο.

Η κίνηση του πύρινου Ηλιακού δίσκου στον ουρανό, μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, ήταν ο μόνος τρόπος για να παρακολουθούμε το πέρασμα του χρόνου για αμέτρητους πολιτισμούς του παρελθόντος.

Ο Ήλιος είναι ένα τυπικό μέτριο αστέρι, που καταναλώνει 600 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου κάθε δευτερόλεπτο και η μάζα του ξεπερνά κατά 500 φορές τη συνολική μάζα των πλανητών.

Ανακαλύψτε τα μυστικά του άστρου μας σε αυτή την πλανηταριακή παράσταση και απολαύστε εικόνες, όπως δεν τις έχετε δει ποτέ, από τη βίαιη επιφάνεια του Ήλιου στο επιβλητικό περιβάλλον του πλανηταρίου.

Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους παραγωγούς πλανηταριακών παραστάσεων, για να σας φέρει αυτή τη μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία για το σημαντικότερο αστέρι της ζωής μας!

Παραγωγή: Θεοφάνης Ματσόπουλος – ESO

Μουσική: Κωνσταντίνος Πολυζώης

Μεταγλώττιση Ελληνικής έκδοσης: Πλανητάριο Κρήτης

Διατίθεται σε 5 γλώσσες: Ελληνικά, English, German, Russian, Japanese

Το Φάντασμα του Σύμπαντος - Η Αναζήτηση της σκοτεινής ύλης

(Διάρκεια 28 λεπτά – Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 13+)

“Το Φάντασμα του Σύμπαντος” είναι μια ταινία θόλου που παρουσιάζει τη συναρπαστική εξερεύνηση της σκοτεινής ύλης, από το Big Bang έως την προσδοκώμενη ανακάλυψή της, στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.

Η ταινία αποκαλύπτει τους πρώτους υπαινιγμούς της ύπαρξης της σκοτεινής ύλης μέσα από τις έρευνες του Fritz Zwicky, του επιστήμονα που εισήγαγε τον όρο “σκοτεινή ύλη”. Περιγράφει την ανακάλυψη της Vera Rubin στο γαλαξία της Ανδρομέδας και στη συνέχεια κατευθύνεται βαθιά κάτω από το έδαφος για να παρουσιάσει τον πιο ευαίσθητο ανιχνευτή σκοτεινής ύλης στον πλανήτη μας, που στεγάζεται σε ένα πρώην χρυσωρυχείο.

Στη συνέχεια, ταξιδεύει το θεατή στο χώρο και το χρόνο διαμέσου του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, ταξιδεύοντας παράλληλα με τα σωματίδια προτού αυτά συγκρουστούν σε εκπληκτικές οπτικές εκρήξεις φωτός και ήχου, δείχνοντας πώς οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να ερευνήσουν τα συστατικά της σκοτεινής ύλης.

Δημιουργός της ταινίας είναι ο Michael Barnett του Lawrence Berkeley National Laboratory, επικεφαλής της ομάδας Particle Data Group και συντονιστής της εκπαίδευσης για το πείραμα ATLAS στο Large Hadron Collider.

Μεταγλώττιση Ελληνικής έκδοσης: Πλανητάριο Κρήτης

Διατίθεται σε 7 γλώσσες: Ελληνικά, English, German, French, Russian, Italian, Spanish

Όραση

(Διάρκεια 27 λεπτά – Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 15+)

Ταξιδέψτε πάνω σε ένα φωτόνιο, από τα πέρατα του γαλαξία στο μάτι και το μυαλό σας και βιώστε το πως βλέπουμε. Η ταινία θόλου “Όραση – Το ταξίδι του φωτός στο χώρο, το χρόνο και το νου” ακολουθεί τη δημιουργία και το ταξίδι ενός φωτονίου, από τον πυρήνα ενός άστρου του γαλαξία μέχρι το μάτι ενός παρατηρητή. Ο θεατής ακολουθεί το φωτόνιο μέσα στο μάτι ενός νεαρού κοριτσιού, μαθαίνοντας τις δομές του ματιού και τη λειτουργία τους, πριν ταξιδέψει μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο.

Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί ειδικά 3D animations και βίντεο για να διδάξει πως λειτουργεί η ανθρώπινη όραση. Εικόνες από όλο τον κόσμο, την ανθρωπότητα, τοπία και ουρανοί, άγρια ζωή και διάστημα, φτιάχνουν την ιστορία του ταξιδιού των φωτονίων προς τα μάτια μας και τη μετατροπή τους στη συνέχεια σε ηλεκτροχημικό σήμα, που ταξιδεύει στα νευρικά μονοπάτια του εγκεφάλου, προς τα διάφορα κέντρα τα οποία δημιουργούν την εικόνα που βλέπει ο εγκέφαλός μας.

Την “ΟΡΑΣΗ!” σκηνοθετεί ο Robin Sip και γράφτηκε από τον βραβευμένο με Emmy συγγραφέα Kris Koenig. Η ταινία είναι μια παραγωγή της Carl-Zeiss και προβλήθηκε για πρώτη φορά στο πλανητάριο Hayden στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.

Μεταγλώττιση Ελληνικής έκδοσης: Πλανητάριο Κρήτης

Διατίθεται σε 7 γλώσσες: Ελληνικά, English, German, French, Italian, Russian, Swedish

Download mp3