Ταινίες θόλου

Ταινίες θόλου

Ο Κάπτεν Σνούπυ και το διαστημικό ταξίδι

(Διάρκεια 34 λεπτά – Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 4+)

Ο Κάπτεν Σνούπυ μοιάζει με σκύλο από άλλο πλανήτη και μαζί με τον λοχία Τουκ, ένα τουκάν από την κεντρική Αμερική και την Αργώ, το σούπερ έξυπνο διαστημόπλοιο κάνουν ένα φανταστικό ταξίδι στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Θα φτάσουν κοντά στον Ήλιο, θα προσγειωθούν στη Σελήνη, θα περάσουν ανάμεσα από τα δαχτυλίδια του Κρόνου και οι περιπέτειες δε σταματούν εδώ. Θα επιβιώσουν από το τρελό αυτό ταξίδι;

Η ταινία είναι φτιαγμένη και επιμελημένη ειδικά για ηλικίες 4-8 ετών από επιτελείο νηπιαγωγών. Είναι εκπαιδευτικού και διδακτικού χαρακτήρα καθώς τα παιδιά μαθαίνουν τους πλανήτες καθώς και τα κυριότερα χαρακτηριστικά του ηλιακού μας συστήματος με τον πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο. Επίσης είναι διαδραστικού χαρακτήρα καθώς ζητείται από τα παιδιά να κάνουν διάφορες ενέργειες για να σώσουν την αποστολή του Κάπτεν Σνούπυ.

Κατάλληλο και για ενήλικες.

Παραγωγή: Planetarium Laupheim

Μεταγλώττιση Ελληνικής έκδοσης: Πλανητάριο Κρήτης

Διατίθεται σε 2 γλώσσες: Ελληνικά, German

2 μικρά κομμάτια γυαλί

(Διάρκεια 23 λεπτά – Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 9+)

Η ταινία ξεκινά με δύο μαθητές καθώς συζητούν με μία αστρονόμο σε μία αστροβραδιά παρατήρησης με τηλεσκόπια. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι μαθητές μαθαίνουν την ιστορία του τηλεσκοπίου, από τις τροποποιήσεις του Γαλιλαίου σε ένα μονοκιάλι – χρησιμοποιώντας δύο μικρά κομμάτια γυαλί – μέχρι την τοποθέτηση σε τροχιά του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χάμπλ, αλλά και τα μελλοντικά γιγάντια τηλεσκόπια.

Η ταινία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, δείχνοντας τις θαυμαστές ανακαλύψεις των αστρονόμων τα τελευταία 400 χρόνια.

Παραγωγή: Imiloa Astronomy Center of Hawai’i / Interstellar Studios / Carnegie Science Center

Μεταγλώττιση Ελληνικής έκδοσης: Πλανητάριο Κρήτης

Διατίθεται σε 7 γλώσσες: Ελληνικά, English, German, Spanish (Castilian), French, Italian, Russian

Από τη Γη στο σύμπαν

(Διάρκεια 32 λεπτά – Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)

Η παράσταση είναι ένα μοναδικό ταξίδι στο Σύμπαν. Μετά από μια σύντομη αναφορά στην Αστρονομία των Αρχαίων, μας ταξιδεύει στο Ηλιακό μας σύστημα, στα άστρα, τον Γαλαξία μας, στο Σύμπαν, όπως αυτά περιγράφονται από την σύγχρονη επιστήμη. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί κυρίως πραγματικές εικόνες, από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου.

Το ταξίδι αυτό παρέχει στον θεατή μια ολοκληρωμένη εικόνα του αστρονομικού Σύμπαντος, με τρόπο απλό, εντυπωσιακό και αφηγηματικό. Δεν είναι τυχαίο που συμμετείχε σε πάνω από είκοσι φεστιβάλ ταινιών θόλου, προβάλλεται σε περισσότερα από 700 πλανητάρια σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 24 γλώσσες.

Παραγωγή: Theofanis Matsopoulos & European Southern Observatory (ESO)

Διατίθεται σε 18 γλώσσες: Ελληνικά, English, German, Czech, Spanish (Castilian), French, Italian, Swedish, Russian, Japanese, Turkish, Chinese, Polish, Slovak, Bulgarian, Korean, Romanian, Vietnamese

Επιστροφή στη Σελήνη για πάντα

(Διάρκεια 25 λεπτά – Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)

Η παράσταση ξεκινά με την πρώτη εποχή της διαστημικής εξερεύνησης και τις ιστορικές αποστολές “Απόλλων” στις δεκαετίες 1960 και 1970. Βλέπουμε τι μας έμαθε η εποχή των σεληνιακών οχημάτων και διαστημόπλοιων για την προέλευση της Σελήνης, τη σύνθεση, τη δομή και την προσβασιμότητα των πρώτων υλών στην επιφάνειά της.

Σήμερα, 40 και πλέον χρόνια μετά την ολοκλήρωση των διαστημικών αποστολών Apollo, το πνεύμα της εξερεύνησης που καθοδήγησε εκείνες τις πρώτες προσπάθειες των δύο υπερδυνάμεων της εποχής αναβιώνει με έναν διαφορετικό τρόπο, αφού τώρα οι νέοι πιονέροι του Διαστήματος δεν είναι χώρες ή κρατικοί φορείς έρευνας, αλλά οι ίδιοι οι πολίτες του κόσμου!

Η ψηφιακή παράσταση «Επιστροφή στην Σελήνη για πάντα» εξιστορεί τις προσπάθειες ομάδων απ’ όλο τον κόσμο για την προσεδάφιση ενός ρομποτικού οχήματος στην Σελήνη, με κίνητρο το μεγάλο χρηματικό έπαθλο, που θέσπισε η Google, μέσω του διεθνούς διαγωνισμού GoogleLunarXPrize.

Νικήτρια θα είναι εκείνη η ομάδα που θα καταφέρει να αποστείλει και να προσσεληνώσει με ασφάλεια ένα ρομποτικό όχημα στην επιφάνεια της Σελήνης, το οποίο θα πρέπει να διασχίσει απόσταση 500 μέτρων, συλλέγοντας βίντεο, εικόνες και άλλα ψηφιακά δεδομένα, που θα πρέπει να αποστείλει με επιτυχία πίσω στη Γη.

Η παράσταση αυτή, παρουσιάζει αρχικά την περίοδο της εξερεύνησης της Σελήνης, που ακολούθησε στην επιτυχή αποστολή του Apollo 11, εστιάζοντας στις επιστημονικές γνώσεις που αποκομίσαμε για τον φυσικό μας δορυφόρο, όσον αφορά στην προέλευση, στην σύνθεση, στην δομή και στην πρόσβαση σε πρώτες ύλες στην επιφάνειά του.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται ο διεθνής διαγωνισμός GoogleLunarXPRIZE, οι ομάδες που συμμετέχουν σ’ αυτόν, καθώς και οι ειδικότερες επιλογές της καθεμίας απ’ αυτές, όσον αφορά στο σύστημα εκτόξευσης, στον σχεδιασμό της ρομποτικής διαστημοσυσκευής και στον καινοτόμο τεχνολογικό εξοπλισμό της για την υλοποίηση του μεγάλου στόχου.

Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην εξερεύνηση του Διαστήματος, που ίσως και να οδηγήσει στην μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στην Σελήνη. Με μια τέτοια ακριβώς πιθανή εκδοχή, που θα αποτυπώνει το μέλλον του ανθρώπου στο Διάστημα μέσα από την κατασκευή μόνιμων βάσεων στην Σελήνη, η παράσταση ολοκληρώνεται με τρόπο θεαματικό.

Παραγωγή: NSC Creative

Διατίθεται σε 10 γλώσσες: Ελληνικά, English, German, Spanish (Castilian), French, Italian, Russian, Norwegian, Japanese, Czech

Ήλιος - το ζωντανό μας άστρο

(Διάρκεια 25 λεπτά – Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 10+)

Ο Ήλιος λάμπει στον κόσμο μας εδώ και τεσσεράμισι δισεκατομμύριο χρόνια. Το φως του που ζεσταίνει το σώμα μας, έκανε το ίδιο σε κάθε πλάσμα που έζησε ποτέ στην επιφάνεια του πλανήτη μας. Είναι η πηγή ενέργειας που κινεί την ατμόσφαιρα και τον καιρό, συντηρεί τη ζωή που σέρνεται κολυμπά ή πετά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όλες οι μορφές ζωής στη Γη εξαρτώνται από το πιο κοντινό μας αστέρι, τον Ήλιο.

Η κίνηση του πύρινου Ηλιακού δίσκου στον ουρανό, μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, ήταν ο μόνος τρόπος για να παρακολουθούμε το πέρασμα του χρόνου για αμέτρητους πολιτισμούς του παρελθόντος.

Ο Ήλιος είναι ένα τυπικό μέτριο αστέρι, που καταναλώνει 600 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου κάθε δευτερόλεπτο και η μάζα του ξεπερνά κατά 500 φορές τη συνολική μάζα των πλανητών.

Ανακαλύψτε τα μυστικά του άστρου μας σε αυτή την πλανηταριακή παράσταση και απολαύστε εικόνες, όπως δεν τις έχετε δει ποτέ, από τη βίαιη επιφάνεια του Ήλιου στο επιβλητικό περιβάλλον του πλανηταρίου.

Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους παραγωγούς πλανηταριακών παραστάσεων, για να σας φέρει αυτή τη μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία για το σημαντικότερο αστέρι της ζωής μας!

Παραγωγή: Θεοφάνης Ματσόπουλος – ESO

Μουσική: Κωνσταντίνος Πολυζώης

Μεταγλώττιση Ελληνικής έκδοσης: Πλανητάριο Κρήτης

Διατίθεται σε 5 γλώσσες: Ελληνικά, English, German, Russian, Japanese

Download mp3