Μυστήριο υπερκαινοφανούς 20ετίας λύθηκε επιτέλους

» Posted by on 26, Sep, 2014

Καλλιτεχνική απεικόνιση του υπερκαινοφανούς SN 1993JΈνα μυστήριο έκρηξης αστέρα που προβλημάτιζε τους αστρονόμους για περισσότερο από 20 χρόνια, τελικά λύθηκε.

Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας δεδομένα από το τηλεσκόπιο Hubble της NASA, διαπίστωσαν ότι ο υπερκαινοφανής SN 1993J που πρωτοπαρατηρήθηκε το 1993 έγινε τελικά επειδή ένα αστέρι “έκλεψε” υδρογόνο από ένα άλλο.

“Είναι σαν σκηνή εγκλήματος και τελικά αναγνωρίσαμε τον κλέφτη”, λέει ο Alex Filippenko, καθηγητής αστρονομίας στο πανεπιστήμιο του Berkeley. Ο συνοδός αστέρας έκλεψε κάμποσο υδρογόνο πρωτού το πρωταρχικό αστέρι να εκραγεί.

Οι αστρονόμοι άρχισαν να ψάχνουν για το συνοδό αστέρα αμέσως μετά την ανακάλυψη του SN 1993J, που έγινε στο γαλαξία Messier 81, περίπου 11 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Δεν μπόρεσαν να βρουν τον συνοδό, ωστόσο επειδή η περιοχή του υπερκαινοφανούς ήταν τόσο πυκνή, δεν ήταν σίγουροι πως ερευνούσαν το σωστό αστέρι.

“Ένα διπλό αστρικό σύστημα είναι πιθανό να χρειαστεί να χάσει το περισσότερο υδρογόνου του πρωταρχικού αστέρα πριν από την έκρηξη”, λέει ο Ori Fox, επίσης του πανεπιστημίου Berkeley. “Το πρόβλημα είναι πως, μέχρι σήμερα παρατηρήσεις διπλών συστημάτων τέτοιου είδους ήταν πολύ δύσκολο να γίνουν λόγω του ότι είναι πολύ αμυδρά σε σχέση με τον ίδιο τον υπερκαινοφανή”.

Παρόλο που υπερκαινοφανείς εκρήξεις συμβαίνουν περίπου κάθε δευτερόλεπτο σε όλο το σύμπαν, το να δούμε έναν είναι μία πρόκληση για τους αστρονόμους. Κάποιοι από αυτούς φαίνονται πολύ αμυδροί επειδή είναι πολύ μακριά από τον πλανήτη μας, ή μπορεί να παρεμποδιστούν από τη διαστρική σκόνη. Αυτό κάνει το να μπορείς να προβλέψεις μία έκρηξη αστέρα ακόμη πιο δύσκολο για τους επιστήμονες.

ΠΗΓΗ: space.com

Download mp3